Jautienos troškinys


Reikės:
  • alyvuogių aliejaus;
  • gabalėlio sviesto;
  • 1 supjaustyto svogūno;
  • šalavijų, rozmarinų lapelių;
  • 800 g kietesnės jautienos, supjaustytos 5 cm dydžio gabaliukais;
  • druskos, pipirų;
  • miltų pabarstymui;
  • 2 nuluptų ir ketvirčiais supjaustytų pastarnokų;
  • 4 nuskustų ir per pusę perpjautų morkų;
  • 1/2 stambiai supjaustytos cukinijos;
  • 500 g mažų bulvyčių;
  • 2 v.š. pomidorų tyrės;
  • 1/2 butelio raudonojo vyno;
  • 285 ml jautienos arba daržovių sultinio;
  • 1 citrinos žievelės;
  • 1 smulkiai supjaustytos česnako skiltelės.
   Įkaitinkite orkaitę iki 180 C temperatūros. Į puodą ar troškinimo indą  įpilkite šiek tiek aliejaus ir įdėkite gabalėlį sviesto. Įberkite svogūnus, šalavijo lapelius ir pakepkite 3 - 4 min. Apvoliokite mėsą trupučiu prieskoniais pabarstytų miltų ir įdėkite į puodą kartu su daržovėmis, pomidorų tyre, vynu ir sultiniu. Atsargiai pamaišykite. Negailėdami įberkite pipirų ir tik šiek tiek druskos. Užvirkite, uždenkite, įstatykite į įkaitintą orkaitę ir kepkite, kol mėsa suminkštės. Tai gali užtrukti 3, kartais - 4 valandas; priklauso nuo mėsos ir jos šviežumo. Vienintelis būdas patikrinti, ar jau iškepė, - susmulkinti mėsos gabalėlį. Jei smulkinti lengva, vadinasi, iškepė. Tada galite sumažinti temperatūrą iki 110 C ir palikti orkaitėje, kol pasiruošite valgyti.
  Patiekite su taure prancūziško raudonojo vyno ir trupučiu labai šviežios, pašildytos ir paplėšytos duonos. Sumaišykite citrinos žievelę, rozmarinus ir česnaką ir pabarstykite troškinį prieš valgydami. Netgi nuo nedidelio prieskonių kiekio pajusite ryškų skirtumą - patekę ant karšto troškinio jie ims skleisti nuostabų aromatą.

Šaltinis: Knyga "Gaminame su Oliveriu" 2008.

Komentarai