Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas


Reikės:
  • 500 g margarino arba sviesto;
  • 180 g cukraus;
  • 180 g rudojo cukraus;
  • 2,5 kg džiovintų vaisių (spanguolių, vyšnių, slyvų, abrikosų, razinų, imbiero, kriaušių, svarainių, mangų, ananasų, papajų);
  • 8 kiaušinių;
  • 2 v. š. apelsinų džemo;
  • 2 v. š. skysto medaus;
  • 2 lašų vanilės esencijos;
  • 750 g miltų;
  • 2 a. š. kepimo miltelių;
  • 2 a. š. prieskonių mišinio meduoliams;
  • 500 ml brendžio.
   Vaisius nuplauname po šaltu tekančiu vandeniu, nusausiname, didesnius šiek tiek pasmulkiname, ir užpilame juos brendžiu. Laikome per naktį.
  Kambario temperatūros sviestą arba margariną išsukame su cukrumi iki purumo. Sudedame kiaušinius ir viską gerai išplakame, tuomet supilame medų, sudedame apelsinų džemą, vanilės esenciją, vėl išmaišome ir į gautą masę suberiame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir prieskonių mišiniu. Į gautą tešlą suberiame išbrinkintus vaisius.
  Kepimo skardą išklojame dvigubu kepimo popieriumi, paliekame aukštus popieriaus kraštus. Sukrečiame tešlą, paspaudome šaukštu, kad neliktų oro tarpų, išlyginame, ir pabaigoje visą skardą krestelim į stalą.
  Kepame apie 2,5 valandos orkaitėje, įkaitintoje iki 150 laipsnių. Iškepusį paliekame skardoje, kol visiškai atvės. Tuomet išimame iš formos, suvyniojame į naują švarų kepimo popierių ir padedame pyragą į spintelę maždaug dviem savaitėm.
  Neturėjau džiovintų slyvų, visų kitų vaisių nesvėriau - dėjau iš akies, užpyliau 700 ml "Torres 10" brendžio ir laikiau parą. Į tešlą  pyliau "Dr.Oetker" Bourbon vanilės aromato (2 pakelius) ir 2 pakelius tarkuotų apelsinų žievelių. Tešlos gavosi tiek, kad užteko vienai skardai 20x30 cm, ir vienai mažesnei - 20x20 cm. Didesnysis lauks (jau laukia) Kalėdų, o mažasis... toks skanus.. mmm... Tikėjau, kad bus skanus, bet nesitikėjau, kad tiek. 

2013 m.




Komentarai