Riešutinis tortas


Reikės:
  • 12 kiaušinių;
  • 250 g cukraus;
  • 2 žiupsnelių druskos;
  • 1 žiupsnelio cinamono;
  • 1 citrinos nutarkuotos žievelės;
  • 300 g maltų graikiškų riešutų;
  • 75 g manų kruopų;
  • 1 pakelio želatinos;
  • 35 cl pieno;
  • 1 vanilės lazdelės;
  • 12 cl kavos likerio;
  • 50 cl grietinėlės;
  • 75 g nuvalytų ir sutrupintų graikiškų riešutų;
  • 50 g graikiškų riešutų sveikų branduolių;
  •  trupučio šokolado drožlių.
  Riebalais ištepkite išardomą torto kepimo formą ir išklokite ją kepimo popieriumi. Mikseriu, nustatę maksimalų greitį, 1 minutę plakite 7 kiaušinius su 4 šaukštais šilto vandens, kol pasidarys putėsiai. Toliau, be perstojo plakdami dar 2 minutes, palaipsniui suberkite 150 g cukraus, žiupsnelį druskos, žiupsnelį cinamono ir citrinos žievelę. Nustatę mikserį minimaliu greičiu įmaišykite maltus riešutus ir manų kruopas.
  Tešlą sudėkite į kepimo formą ir kepkite ant grotelių iki 175 - 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 - 35 minutes. Tuoj pat išimkite iš formos, padėkite ant rankšluosčio, nuimkite kepimo popierių, palikite ataušti ir tada perpjaukite biskvitą horizontaliai į tris dalis.
  Priedų paruošimas: sumaišykite želatiną su 5 šaukštais šalto vandens, palikite 10 minučių išbrinkti, paskui pašildykite kol želatina visa išsileis.
  Šildykite pieną su antruoju žiupsneliu druskos ir vanilės lazdele, užvirinkite. Suplakite 5 likusius kiaušinių trynius su 100 g likusio cukraus iki putėsių. Ištraukite iš pieno vanilę ir, be perstojo maišydami, atskieskite putėsius dar šiltu pienu, supilkite želatinos tirpalą ir kavos likerį; įdėkite į šaldytuvą. Kol kremas pradės stingti, suplakite iki putų grietinėlę (pasilikite jos tris šaukštus) ir lėtai ją įmaišykite į kavos likerio kremą.
  Ant padėklo padėkite biskvitą, apjuoskite jį išardomos torto formos (28 cm skersmens) kraštu ir aptepkite biskvitą trečdaliu kremo. Apibarstykite sutrupintais riešutais. Uždėkite antrąjį biskvitą ir lengvai paspauskite. Procedūrą pakartokite ir likusiu kremu aptepkite torto viršų. Papuoškite graikiškų riešutų sveikomis puselėmis.
  Tortą dėkite į šaldytuvą bent 1 valandai. Nuimkite formos kraštą. Torto šonus aptepkite kremo likučiu ir papuoškite šokolado drožlėmis.

Šaltinis: knyga "Konditerija", 1998.
  

Komentarai

  1. mmm... turėtų būti labai skanu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skonis labai geras - puikiai dera riešutai su kavos likerio kremu. Tai vienas iš tų nedaugelio tortų, kuriuos esu kepusi ne vieną kartą :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą