Cukinijų suktinukai šafrano padaže


Reikės:
  • 2 mažų cukinijų;
  • 500 ml pieno;
  • 0,1 g šafrano;
  • 4 v. š. kukurūzų krakmolo;
  • druskos, pipirų.
  Pieną sumaišyti su šafranu ir palikti šiek tiek pastovėti, kad pienas nusidažytų ir įgautų aromatą. Krakmolą gerai išmaišyti su keliais šaukštais jau nusidažiusio pieno ir supilti į visą pieną. Statyti ant ugnies ir kaitinti nuolat maišant kol padažas sutirštės. Pagardinti druska ir pipirais.
  Cukinijas supjaustyti plonomis juostelėmis daržovių skustuku ir juosteles apvirti 3 minutes  pasūdytame vandenyje. Išgriebus iš vandens palikti kiaurasamtyje nuvarvėti. Tuomet iš juostelių susukti ritinėlius ir juos sustatyti kepimo formoje. Užpilti paruoštu šafraninio Bešamelio padažu ir dėti į orkaitę. Kepti apie 30 minučių orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių.
  Šafranas - nepakartojamas. Vietoje jo dažnai naudojama ciberžolė, dygminai ir anatas, tačiau jie gali tik tikėtis, kad pavyks bent priartėti prie šafrano spalvos ir įgyti šiek tiek jo kartumo. Šafrano skonis sujungia jūros dvelksmo, saldžių džiovintų žolių ir metalo rūdžių natas - tai prieskonių ekvivalentas, prilygstantis keistam, bet gražiam sodui paplūdimyje. Šis retas ir brangus prieskonis dažniausiai derinamas su saldžiais ingredientais, ypač blyškiais akiai ir gomuriui, siekiant parodyti šafrano spalvą ir aomatą, - ryžiais, duona, žuvini, bulvėmis, žiediniais kopūstais ir baltosiomis pupelėmis. Jis puikiai dera ir su kartumo turinčiais migdolais, citrusų žievelėmis ir ypač su karčiai saldžiais gėlių aromatais, pvz., rožėmis.

Šaltinis: knyga "Skonio žinynas",2011; IRRI style

Komentarai