Čili troškinys


Reikės:
  • 500 g maltos jautienos;
  • 800 g konservuotų pomidorų;
  • 2 mažų indelių arba 3 - 4 v. š. pomidorų pastos;
  • 400 g konservuotų pupelių pomidorų padaže;
  • 2 svogūnų;
  • 3 - 4 skiltelių česnako;
  • 4 v. š. aliejaus;
  • 2 v. š. raudonojo vyno acto;
  • 1 stiklinės pomidorų sulčių
  • 0,5 stiklinės raudonojo vyno;
  • 2 v. š. kakavos;
  • maltos saldžiosios paprikos, pipirų, čili pipirų, druskos, kumino, kalendros.
   Keptuvėje įkaitiname pora šaukštų aliejaus ir gerai apkepame jautieną. Kepame apie 15 minučių, kol mėsa nebebus rausva, išgaruos vanduo ir ji šiek tiek paruduos. Mėsą sudedame į puodą, kuriame gaminsime troškinį.
   Toje pačioje keptuvėje,  įkaitinę dar du šaukštus aliejaus, apkepame smulkiai supjaustytą svogūną. Jam šiek tiek apkepus, suberiame smulkintą česnaką. Į apkeptus svogūnus ir česnakus sudedame prieskonius, išmaišome ir sudedame į puodą su mėsa. Jeigu turime vyno, supilame į puodą ir pakaitiname maišydami.
   Tuomet į puodą sudedame konservuotus pasmulkintus pomidorus, pomidorų pastą ir įpilame pomidorų sulčių. Uždengiame ir troškiname ant silpnos ugnies apie valandą. Pabaigoje sudedame kakavą, išmaišome, supilame vyno actą ir sudedame pupeles. Pakaitiname. Ir skanaujame, su prancūzišku baguette.
   Puiki spalva, nepaprastas aromatas ir sodrus skonis.
   Kuminas - prieskoninės sėklos, kurios sausos atsiduoda  mediena ir pelėsiais. Tuo galima įsitikinti kveptelėjus iš indelio, kuriame supilti kuminai. Laimei, ruošiant maistą šių sėklų skonis pasikeičia. Skrudintos ir grūstos kuminų sėklos padvelkia riešutų, citrinų aromatais, o pakepintos aliejuje patiekalams suteikia pikantiško aštrumo.
   Kuminas dažniausiai derinamas su kalendra - Indų, Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos virtuvėse šie produktai dažniau sutinkami kartu nei atskirai. Indijoje jie net ir parduodami kartu - malti arba nemalti. Maroko virtuvėje jų dedama į harisą, kuriai jie suteikia šiek tiek papildomo aromato, šio mišinio beriama ant gruzdintų avinžirnių, parduodamų gatvėje kaušeliuose. Egipte į kemiso ir kalendrų mišinį pridedama sezamo sėklų, kapotų lazdyno riešutų, druskos ir pipirų - taip ruošiama garsioji dukkah, valgoma su alyvuogių aliejumi ir duona. Neryškus apelsinų poskonis, esantis kelendrų sėklose, ir kuminuose esantis citrinų skonis lemia galingą jų trauką. Tam tikrais atvejais jie naudingai supriešinami: kalendra yra ryški ir kvapni, o kuminai - gana migloti ir net nemalonūs.
  Čili pipirų aitrumas gali trukdyti įvertinti įvairias jų skonio savybes. Kaip ir jų artimos giminaitės paprikos, žali čili pipirai yra nesunokę ir pasižymi gaiviu žalių pupelių ir žirnelių skoniu. Raudonieji čili pipirai yra saldesni ir ne taip lengvai apibūdinami. Džiovinti čili pipirai yra dar saldesni ir turi turtingo vaisių, kartais dūmo, odos skonio, kaip ir saulėje džiovinti pomidorai ar alyvuogės. Čili pipirų gerbėjams vertėtų susipažinti ir su kitais jų skonio ir aitrumo turinčiais produktais, pvz., aliejais, padažais, degtine ar pastomis.
  Chilli con carne (Čili troškinys) paprastai gaminamas iš jautienos, nors dažnai dedama ir kiaulienos, ir jautienos. Sakoma, kad šis patiekalas atsirado San Antonijuje, Teksase, XIX a. pabaigoje, kur buvo pardavinėjamas garsiųjų "čili karalienių" iš statinių. Verda itin karštos diskusijos apie tai, kas sudaro autientišką čili, bet didžiosios dalies receptų pagrindas yra džiovintų čili pipirų milteliai, kuminų ir raudonėlių mišinys. Geriausia rinktis rūkytą, džiovintą ancho pipirą, su papildomo aštrumo teikiančiais Kajeno pipirais, Visiškai kitoks požiūris į jautienos ir čili pipiro derinį atsiskleidžia "verkiančio tigro" salotose iš Tailando, kuriose apkeptas jautienos kepsnys yra patiekiamas traškioje salotoje kartu su čili pipirų, žaliųjų citrinų ir žuvies padažo užpilu.
   

Šaltiniai: knyga "Skonio žinynas. Skonių deriniai, receptai ir idėjos išradingam virėjui"; Beatos virtuvė;


Komentarai

  1. nieko skaniau nesu valgius... labai liuks troškinukas.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą