Escalivada - ispaniškas ant grotelių keptų daržovių užkandis


Reikės:
  • 2 žalių paprikų;
  • 2 raudonų paprikų;
  • 2 baklažanų;
  • 1 didelio pomidoro;
  • 1 saldaus svogūno;
  • alyvuogių aliejaus;
užpilui:
  • 70 ml alyvuogių aiejaus;
  • 10 g smulkinto česnako;
  • 5 g smulkintų petražolių;
  • 3 ančiuvių;
  • 1 g rūkytos paprikos;
  • 1 g maltų juodųjų pipirų;
  • 5 g cukraus;
  • 1 citrinos;
  • druskos.
  Visas daržoves aptepame aliejumi (baklažanus dar ir subadome peiliu) ir dedame į iki 250°C įkaitintą orkaitę. Galima kepti ir ant griliaus, galima (arba reikėtų) kepti ant ugnies. Daržovės turi pajuoduoti (po maždaug 20-30 minučių kepimo apverčiame ant kitos pusės ir kepame toliau) . Kuomet daržovės visiškai juodos, išimame iš orkaitės, sudedame į dubenį, uždengiame maistine plėvele ir palaikome uždengę, kad jos lengviau nusiluptų.
  Užpilui skirtos citrinos žievelę nutarkuojame, išspaudžiame citrinos sultis. Ančiuvius labai smulkiai sukapojame. Viską sudedame į dubenėlį, užpilame aliejumi ir gerai išmaišome.
   Nuo daržovių nulupame apdegusias žieveles. Tuomet daržoves susmulkiname: svogūnus išskirstom lakšteliais, baklažanus rankomis suplėšome pailgomis juostelėmis. Daržoves galime sumaišyti arba galime jų tarpusavy ir nemaišyti, o sudėti visas atskirai. Jeigu maišome, tuomet sumaišome su paruoštu padažu, leidžiame, kad pastovėtų.
  Jeigu daržoves kepame ant laužo, vistiek negalima jų plauti išėmus prieš lupant. Ir rūkytos paprikos dedame tada, kai daržoves kepame orkaitėje - jeigu kepame ant laužo ar ant griliaus, jos ir taip turės dūmo kvapo ir skonio.

Komentarai