Brownie su kondensuotu pienu


Reikės:
  • 115 g sviesto;
  • 170 g šokolado;
  • 1/4 puodelio arba 25 g kakavos;
  • 3 didelių kiaušinių;
  • 150 g cukraus;
  • 140 g miltų;
  • vanilės;
  • 100 g mėgstamų smulkintų riešutų;
  • 1 indelio virto kondensuoto pieno.
  Sviestą ir šokoladą ištirpiname kartu karštų garų vonelėje. Sudedeme kakavą ir išplakame iki vientisos masės. Tuomet po vieną mušame kiaušinius ir po kiekvieno gerai išplakame. Sudėjus visus kiaušinius, po truputį supilame cukrų, vanilę (aš dėjau šiek tiek vanilinio cukraus), riešutus. Ir pabaigoje įmaišome miltus.
  Į kepimo formą (20 x 20), išklotą kepimo popieriumi, sudedame šiek tiek daugiau negu pusę tešlos, ant jos šaukšteliu išdėliojame virtą kondensuotą pieną, ir ant viršaus lygiai paskleidžiame likusią dalį šokoladinės tešlos.
  Kepame apie 35 - 45 minutes orkaitėje, įkaitintoje iki 175 laipsnių.

  Garsiojo šokoladinio pyrago (brownie) istorija prasidėjo nuo nepavykusio pyrago. Pasakojama, kad JAV rytų pakrantėje gyvenanti bibliotekininkė ponia Brownie Schrumpf pavaišino svečius gerai neiškilusiu šokoladiniu pyragu. Kadangi jo vidus buvo minkštutis ir labai skanus, visi panoro sužinoti receptą, o pyragas nuo to laiko vadinamas brownie.
  Ketvirtame XX a. dešimtmetyje Miltonas Hershey, JAV Pensilvanijos valstijos to paties pavadinimo šokolado fabriko įkūrėjas, šį receptą spausdino ant kakavos dėžučių ir šokolado plytelių. Šio paprasto, praktiško, stipraus šokolado skonio pyrago populiarumas didžiulis dar ir šiais laikais.
  Pyragui galima pasirinkti labiausiai patinkantį šokoladą: pienišką, grietininį arba aukštos kokybės juodąjį. Šokoladą galima susmulkinti arba galima naudoti jau gatavus šokoladinius skritulėlius (tuos pačius, kuriuos naudoja kaip žaliavą lietuviškieji šokoladinių rankų darbo saldainių gamintojai).
  Kad lydyto sviesto ir šokolado masė greičiau atvėstų, galime įdėti dubenį į didesnį su ledo kubeliais. Į tešlą galima įmaišyti truputį kavos, išeis gardus mokos pyragas.


Šaltinis: aguonele.blogspot.com; www.davidlebovitz.com; knyga "Culina Mundi", 2010.

Komentarai

  1. Myliu visokiu rusiu braunius! Atrodo labai saldziai :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. O kondensuota piena reikia pries tai kazkiek laiko pavirti, ar as ne taip supratau? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, kondensuotą pieną reikia virti apie valandą. Virti reikėtų skardinėje, o į puodą pilame tiek vandens, kad skardinė visą virimo laiką būtų visiškai apsemta. Paskui, prieš atidarant, atvėsiname (jeigu reikia greičiau - skardinę dedame į šaltą vandenį).

      Panaikinti

Rašyti komentarą