2013 m. rugpjūčio 21 d., trečiadienis

Pastitsio - graikiškas makaronų ir maltos mėsos apkepas


Reikės:
  • 500 g maltos mėsos;
  • 450 g makaronų;
  • 2 svogūnų;
  • 3 skiltelių česnako;
  • 1 didelės skardinės konservuotų pomidorų;
  • po 1 a. š. džiovintų raudonėlių, bazilikų, muskato, cinamono, cukraus;
  • druskos, juodųjų pipirų;
  • 2 v. š. tarkuoto parmezano;
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 3 kiaušinių baltymų,
užpilui:
  • 4 v. š. sviesto;
  • 4 v. š. miltų;
  • 500 ml pieno;
  • 5 v. š. tarkuoto parmezano;
  • žiupsnelio muskato riešuto; 
  • maltų juodųjų pipirų;
  • žiupsnelio druskos;
  • 3 kiaušinių trynių.
   Pirmiausiai pasiruošiame užpilą, kadangi jį reikės atvėsinti. Keptuvėje ištirpiname sviestą ir sudedame miltus, maišydami pakepame kelias minutes. Nuolat maišydami supilame pieną ir toliau kaitiname maišydami, kol padažas sutirštės. Tuomet suberiame parmezaną ir pamaišome, kol sūris išsilydys. Šiek tiek ataušiname ir įmaišome kiaušinių trynius.
  Makaronus išverdame kaip nurodyta ant pakelio. Neperverdame. Išmaišome juos su dviem šaukštais alyvuogių aliejaus ir dviem šaukštais tarkuoto parmezano, prieš tai sumaišyto su šiek tiek išplaktais kiaušinių baltymais.
  Keptuvėje pakepiname susmulkintą svogūnus,  česnako skilteles ir mėsą, kol mėsa nebebus rausva. Tuomet suberiame prieskonius, sudedame susmulkintus pomidorus ir verdame apie 20 minučių, kol padažas sutirštės, t.y. šiek tiek išgaruos skystis.
 Padažą ir makaronus sluoksniuojame: pirmiausiai į kepimo indą, pateptą alyvuogių aliejumi, dedame 2/3 makaronų, paskleidžiame juos tolygiai, šiek tiek paspaudžiame, kad neliktų tuščių tarpų, ant jų pilame mėsos padažą, kurį taip pat paskleidžiame tolygiai, kad sluoksnis būtų vienodas. Ant viršaus sudedame likusius makaronus ir ant jų užpilame paruoštą užpilą.
  Dedame į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame apie 30 - 40 minučių arba kol viršus bus gražios auksinės spalvos.
  Naudojau bucatini - ilgus, kaip spagečiai, bet su skylute - šiaudelio formos - makaronus. Iškepus, prieš pjaustant ir tiekiant, palaikiau apie valandą, kad patiekalas pravėstų, taip jis geriau pjaustosi.



 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą