Cepelinai


Reikės:
  • 3 kg bulvių;
  • 1 kg su lupenomis virtų bulvių;
  • druskos;
  • kelių šaukštų krakmolo;

mėsos įdarui:
  •   300 g maltos kiaulienos;
  •   200 g maltos kalakutienos;
  •   1 nedidelio susmulkinto svogūno;
  •   1 susmulintos skiltelės česnako;
  •   druskos, pipirų;
varškės įdarui:
  •    300 g 9 proc. riebumo varškės;
  •    1 kiaušinio;
  •    2 susmulkintų skiltelių česnako;
  •    druskos, cukraus, pipirų;
  •    peletrūno arba mėtų, arba krapų, arba kitų mėgstamų žolelių.

 Bulves (renkamės dideles, kad būtų greičiau) nuskutame ir laikome šaltame vandenyje. Jas tarkuosime tuomet, kai visa kita jau bus paruošta, kad kuo mažiau pakeistų spalvą.
  Kilogramą bulvių išverdame su lupenomis, atvėsime, kad nebūtų karštos, bet šiltos, nulupame ir sutriname arba išspaudžiame, arba sumalame. Šiltas bulves lengviau pavyks sutrinti. 
  Įdarams skirstus produktus sumaišome. Kad būtų lengviau ir greičiau formuoti cepelinus, iš karto pasidarome įdaro kukuliukus, kuriuos dėsime į cepelino vidų.
  Bulves smulkiai sutarkuojame, išsunkiame (tam naudojame spečialų bulvių sunkimo maišą arba, jei tokio neturime, tiks keliagubai sudėtas marlės gabalas). Išspausdžiame taip, kad bulvių masė būtų sausa, tačiau ne per stipriai, palaukiame kelias minutes, kol nusistovės krakmolas, tuomet bulvių sultis nupilame, o į indą su ant jo dugno esančiu krakmolu sudedame nuspaustus bulvių tarkius, virtas  sumaltas bulves, pasūdome ir gerai rankomis išminkome. 
 Dideliame plačiame puode užkaičiame vandenį. Vandens pilame ne mažiau kaip pusė puodo. Pasūdome. Šaltame vandenyje ištirpiname 2-3 šaukštus (priklausomai nuo puodo dydžio, maždaug 1 l vandens - 1 nubrauktą šaukštą) krakmolo ir, kai vanduo užverda, supilame į puodą nuolat maišydami. Leidžiame vandeniui vos vos virti ant silpnos kaitros, kad vanduo nekunkuliuotų.
  Formuojame cepelinus (su mėsos įdaru pailgus, su varškės - apvalius), iš bulvių masės padarome maždaug 1 cm storio paplotėlį, ant jo dedame įdaro, iš visų pusių uždengiame bulvių mase. Bulvių sluoksnis neturėtų būti plonesnis nei 1 cm, kitaip cepelinai išsileis. Suformuotus cepelinus labai palengva įleidžiame į verdantį vandenį, nededame vieno ant kito.
  Verdame ant silpnos kaitros nemaišydami maždaug 40 minučių (su varškės įdaru - 25 - 30 minučių) arba kol mėsa viduj bus išvirusi (jeigu abejojame, vieną išimame ir perpjovę per pusę pasižiūrime). Išimame atsargiai, kad nepažeistume.
  Tiekiame su spirgučių padažu ir grietine.



  Padažui sūdytus lašinukus supjaustome kubeliais, dedame į keptuvę ir kepiname. Kai jau jie gerai apkepę, įdedame šiek tiek kubeliais pjaustytų rūkytų lašinukų, kepame toliau, kol gabaliukai visai suskrus, taps traškūs. Pabaigoje dedame smulkiai supjaustyto svogūno ir pakepame, kol svogūnai pagelsta, tampa skaidrūs. Pagardiname pipirais, jeigu reikia ir druska.





P.S. Iš nurodyto kiekio bulvių man gavosi 15 tikrai didelių labai skanių, minkštų cepelinų. Išsivirus daugiau cepelinų, kitą dieną labai skanu juos riekėlėmis ar išilgai per pusę perpjautus pasikepinti keptuvėje arba/ir galima užšaldyti (jau išvirtus ar dar nevirtus).




Šaltinis: čia


Komentarai