Galaktoboureko - graikiškas saldaus kremo pyragas


Reikės:
  • 1 pakelio "Fillo" tešlos;
  • 1,9 l pieno;
  • 1/4 puodelio kukurūzų krakmolo;
  • 1 puodelio manų kruopų;
  • 10 didelių kiaušinių;
  • 1,5 puodelio cukraus;
  • 110 g sviesto;
  • 1 citrinos nutarkuotos žievelės,
pertepimams:
  • 170 g tirpinto sviesto;
sirupui:
  •  2 puodelių cukraus;
  • 2 puodelių vandens;
  • 1 citrinos sulčių;
  • 1 gabalėlio (riekelės) citrinos žievelės.
 
 Įkaitiname orkaitę iki 170 - 180 laipsnių.
 Pieną užkaičiame puode, suberiame cukrų ir maišydami kaitiname, kol cukrus ištirps. Tuomet suberiame kukurūzų krakmolą ir manų kruopas ir maišydami kaitiname toliau. Padidiname ugnį ir plakame šluotele apie 10 - 12 minučių, kol masė sutirštės. Plakame nuolat, žiūrime, kad neišbėgtų. Kai masė jau bus pakankamai tiršta, supilkite 0,5 puodelio tirpinto sviesto ir gerai išmaišykite.
  Dubenyje išplakame kiaušinius iki purumo, sudedame citrinos žievelę. Palaipsniui, nuolat maišydami į plaktus kiaušinius įmaišome dalį karštos masės. Paskui supilame visą kiaušinių plakinį į pieno - manų kruopų mišinį ir plakame labai greitai.
  Išlydome sviestą, skirtą pertepimams, ir ištepame juo, naudodami šepetėlį, kepimo skardą.
  Tuomet imame 1 atšildytos "Fillo" tešlos lapą ir dedame į skardą (skarda turėtų būti tokia, kad tešlos lapas užsidėtų ir ant jos kraštų). Vėl patepame sviestu. Ant viršaus dedame antrą lapą ir taip sluoksniuojame, tačiau lapų negalima suspausti, suploti, reikia šiek tiek pastumti ir būtinai gerai aptepti sviestu (neužmirštant ir kepimo skardos kraštų), kad lapai kepdami negalėtų išdžiūti.
  Taip susluoksniuojame apie pusę visų tešlos lapų ir supilame paruoštą kremą. Užlankstome tešlos kraštus nuo skardos ant kremo. Ant viršaus susluoksniuojame likusius tešlos lapus kiekvieną pertepdami sviestu. Baigus dėlioti, viršutinius lapus (iki kremo) supjaustome kvardatais ir kiekvieną kvardatą dar įstrižai per pusę - į du trikampius. Jokiu būdu nepjauname iki dugno, t. y. per kremą - pjauname tik iki kremo.
  Viršų šiek tiek pašlakstome vandeniu ir kepame apie 1 valandą, kol pyrago viršus bus šviesiai auksinės rusvos spalvos.
  Ruošiame sirupą: į puodą supilame vandenį, cukrų ir citrinos žievelę. Užverdame, sumažiname ugnį ir uždengę paverdame apie 5 - 10 minučių, kol šiek tiek sutirštės. Tuomet supilame citrinos sultis ir išimame citrinos žievelę.
  Iškepusį pyragą atvėsiname visiškai, ir karštą sirupą užpilame jau ant šalto pyrago. Tuomet laidžiame pastovėti ir pjaustome atvėsusį.
  Šio pyrago negalima dengti plėvele, kadangi jis tiesiog ištiš. Laikome uždengę kepimo popieriumi.

  Dariau iš pusės produktų kiekių, nurodytų recepte, tik sunaudojau visą pakelį "Fillo" tešlos. Naudojau 20 x 30 cm dydžio skardą, buvo kaip tik.


Šaltinis: Petit chef
 

Komentarai