Torrone arba itališkas desertas nuga

...pistacijų, migdolų ir lazdyno riešutų. III bandymas.



Reikės:
  • 100 g migdolų (nuluptų);
  • 200 g neskaldytų lazdyno riešutų;
  • 100 g nesūdytų nuluptų pistacijų;
  • 2 didelių kiaušinių baltymų;
  • 250 g akacijų medaus;
  • 1 vanilės ankšties;
  • 200 g cukraus;
  • 3 v. š. cukraus sirupo;
  • vaflių lakštų arba ryžių popieriaus.
  Kepimo popieriumi išklojame kepimo skardą ir pakepiname migdolus ir lazdyno riešutus iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 6 minutes arba kol jie bus gražios auksinės spalvos. Lazdyno riešutus supilame ant švaraus virtuvinio rankšluostėlio ir patriname, kad nusiluptų odelės.
  Medų dedame į puodą ir užverdame, šiek tiek paverdame ant nedidelės kaitros, kad atsirastų putų.
  Kiaušinių baltymus gerai išplakame dideliame dubenyje ir po truputį dedame medų. Plakame dar apie 6 minutes. Tuomet suberiame vanilės ankšties sėklytes.
  Cukrų, cukraus sirupą ir 2 v. š. vandens supilame į puodą ir ištirpiname maišydami ir kaitindami ant vidutinės kaitros. Cukrus neturi paruduoti, todėl svarbu neperkaitinti. Tuomet nukeliame nuo ugnies, palaukiame keletą sekundžių, kol nustos burbuliuoti ir supilame šį sirupą į kiaušinių - medaus masę nuolat maišydami. Ir toliau maišome, kol masė pasidarys standi ir aksominė.
  Didelę kepimo skardą išklojame vaflių lakštais arba ryžių popieriaus lapais, ant jų paskleidžiame visus riešutus. Skarda turėtų būti tokio dydžio, kad nuga būtų maždaug 3 cm aukščio. Užpilame paruoštą masę, paskleidžiame tolygiai ir ant viršaus vėl uždedame vaflius arba valgomą popierių. Švelniai paspaudžiame, kad išsilygintų paviršius.
  Paliekame atvėsti kambario temperatūroje. Atvėsusią supjaustome juostelėmis ir suvyniojame į maistinę plėvelę. Galime leisti pailsėti kelias dienas, nuo to skonis bus tik geresnis.

 
  Mano nugai teko keliauti į šaldiklį, nes beveik neįmanoma buvo pjaustyti. Pastovėjusi šaldikly per naktį pjaustėsi gerai, bet po kelių minučių suminkštėjo ir vėl buvo tas pats. Skonis puikus. Pagaliau gavosi balta. Akacijų medaus, žinoma, neturėjau, bet turėjau šviesaus kažkokio kitokio, puikiai tiko. Plakiau ne 6 minutes, o gerokai gerokai ilgiau. Kitą kartą reikėtų bandyti įdėti arba kukurūzų krakmolo, arba įpilti gliukozės sirupo, jei tik jo pavyks iš kur nors gauti... Visą masę išpyliau į skardą 30 x 30 cm, todėl ji gavosi ne 3 cm, o maždaug 1,5 cm aukščio (pats tas).


Šaltinis: deliciousdays.com
  

Komentarai