Menkė su šiltomis kuskuko ir orkaitėje keptų morkų salotomis


Reikės:

  • 600 g menkės filė;
  • petražolių;
  • 1 citrinos;
  • 400 g morkų;
  • 2 v. š. maltų džiūvėsėlių;
  • 1 v. š. pesto;
  • 200 g kuskuso;
  • prieskonių (druskos, pipirų, česnako, paprikos, cukraus);
  • alyvuogių aliejaus;
  • 60 g alyvuogių.
 Orkaitę įkaitiname iki 230°C.
 Vidutiniame puode užkaičiame du puodelius pasūdyto vandens.
Morkas nuskutame, perpjaume kiekvieną išilgai ir supjaustome maždaug 2-2,5 cm ilgio gabaliukais. Tuomet ant jų užpilame apyvuogių aliejaus, beriame prieskonių, išmaišome, paskleidžiame jas vienu sluoksniu kepimo skardoje ir kepame orkaitėje apie dvidešimt minučių arba kol jos suminkštės.
  Į verdantį vandenį beriame du šimtus gramų arba vieną puodelį kuskuso (naudojau perlinį), išmaišome, uždengiame, nuimame nuo viryklės ir leidžiame pastovėti nekilnodami dangčio mažiausiai penkias minutes arba tiek, kiek nurodyta ant pakelio. Po to išmaišome ir laikome šiltai.
  Mažame dubenėlyje sumaišome pesto padažą, susmulkintas alyvuoges, džiūvėsėlius, nutarkuotą citrinos žievelę ir citrinos sultis, vieną šaukštą alyvuogių aliejaus. Nusausintus menkės gabalėlius pašlakstome alyvuogių aliejumi, pasūdome, pabarstome pipirais, sudedame į kepimo skardą, ir kiekvieno gabalėlio viršų padengiame pesto-alyvuogių mišiniu. Kepame 12-15 minučių.
  Kol žuvis kepa, dideliame dubenyje iškeptas morkas sumaišome su kuskusu ir kapotomis petražolėmis. Jeigu norime, galime įpilti citrinos sulčių, jeigu reikia, pasūdome.
   Iškeptą žuvį tiekiame su šiltomis kuskuso ir keptų morkų salotomis.

Komentarai