2016 m. sausio 14 d., ketvirtadienis

Šv. Kalėdų kalakutas su medumi


Reikės:
  • 4 kg kalakuto;
  • 1 v. š. medaus;
  • 1 svogūno;
  • 75 g. sviesto;
  • 400 g parūkytų dešrelių;
  • 1 kiaušinio;
  • čiobrelių, petražolių;
  • 2 citrinų;
  • 100 g džiūvėsėlių;
  • 2 a. š. prieskonių paukštienai;
  • 2 nubrauktų a. š. druskos;
  • 100 ml vandens.
  25 g sviesto ištirpiname keptuvėje, suberiame supjaustytą svogūną ir kepame maišydami, kol svogūnas suminkštės. Dešreles supjaustome griežinėliais. Į dubenį su dešrelėmis sudedame keptą svogūną, čiobrelius, kapotas petražoles, nutarkuotą vienos citrinos žievelę, mušame kiaušinį ir sudedame džiūvėsėlius. Gerai išmaišome.
  Orkaitę įkaitiname iki 170 laipsnių.
  Kalakutą nuplauname, gerai nusausiname, dešrelių įdarą sudedame į vidų, susmeigiame. Vos šiltame vandenyje ištirpiname druską ir švirkšto pagalba gautą tirpalą sušvirkščiame į kalakutą (maždaug 20 - 25 vietose). Krūtinėlę ištriname sviestu, kalakutą dedame į foliją, užlankstome. Dedame į orkaitę ir kepame 2 valandas. 
 Keptuvėje ištirpiname likusį sviestą, citrinos žievelę, medų. Po 2 val. išimame kalakutą, nuimame foliją ir kalakutą ištepame medaus mase. Į skardą, jeigu reikia, įpilame 100 ml karšto vandens ir dar kepame 1,5 valandos.
 P.S. Mano kalakutas buvo 5,7 kg. Kepiau 3 valandas folijoje ir 30 min išteptą medumi nuėmusi foliją. Vandens nepyliau, nes buvo pakankamai daug skysčio.


  Kalakutą valgėme su bruknių uogiene su kriaušėmis: vieną stiklainiuką bruknių uogienės sumaišiau su dviem skardinėm konservuotų kriaušių.


Šaltiniai: čia ; čia
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą