Plovas





 Reikės:

  • 1 kg avienos;
  • 800 g morkų;
  • 800 g svogūnų;
  • 6 galvučių česnako (arba 1 žmogui - 1 galvutė);
  • 200 ml alyvuogių aliejaus;
  • 500 g  basmati ryžių;
  • 1 l vandens;
  • kumino (nemalto)
  • 28 g druskos;
  • cinamono;
  • 2 a. š. cukraus;
  • šafrano;
  • aitriosios paprikos miltelių, razinų, raugerškių (nebūtinai).
  Orkaitę įkaitiname iki 180℃ laipsnių. Ryžius užpilame karštu vandeniu ir paliekame, kad pastovėtų.
  Mėsą supjaustome (gali būti stambesni gabaliukai). Į puodą, kuriame gaminsime, pilame aliejų, įkaitame ir apkepiname mėsą ant didelės kaitros. 
  Svogūnus supjaustome pusžiedžiais, sudedame ant apkeptos mėsos ir kepame nuolat maišydami, kad neprisviltų. Kai svogūnai šiek tiek apkepa, pilame 300 ml karšto vandens, sumažiname kaitrą ir uždengę puodą lėtai troškiname mėsą svogūnuose apie 20 minučių.
  Morkas supjaustome stambiais pailgais gabalėliais. Česnako galvutėms vos nupjauname viršų.
  Kai mėsa jau minkšta ir beveik jau būtų galima ją valgyti, dedame morkas ir česnakus, pabarstome cukrumi. Uždengiame ir vėl verdame dar apie 10 minučių (morkos neturi būti visiškai išvirę). Tuomet sudedame ryžius, nuo kurių prieš tai nupilame vandenį, kuriame jie stovėjo. Kartu su ryžiais galime dėti razinų, cinamono lazdelę, kumino, šafrano, paprikos, dedame druskos, supilame likusius 700 ml karšto vandens ir verdame ant didelės kaitros atidengtame puode. verdame apie 7 - 8 minutes, virti turi gana intensyviai, kol pradės matytis dideli burbubai, o vanduo nugaruos tiek, kad bus jau žemiau ryžių. Tuomet uždengiame ir dedame į orkaitę 20 minučių.

P.S.
   1. Jeigu nededame į orkaitę, tuomet verdame 12 minučių atidengę puodą, uždengiame ir išjungę viryklę palaikome dar 8 minutes.
   2. Tam, kad ryžiai būtų birūs, vandens ir ryžių santykis turėtų būti: 1:1,7-1,8, todėl 500 g (arba 600 ml) ryžių naudojame 1 l vandens; jeigu naudojame apvaliagrūdžius, 500 g ryžių reikėtų 1,8-1,9 l vandens.

  

  


Komentarai