Prancūziški plikytos tešlos virtiniai su vištiena ir grietinės bei garstyčių padažu


Reikės:

  • 300 g maltos vištienos krūtinėlės;
  • 3 kiaušinių;
  • 250  ml pieno;
  • 50 g sviesto;
  • druskos, pipirų;
  • 175 g miltų;
padažui:
  • 2 svogūnų;
  • 50 g sviesto;
  • 200 ml sauso baltojo vyno;
  • 200 ml vištienos sultinio;
  • 300 ml grietinėlės;
  • 3 v. š. Dižono garstyčių;
  • druskos, pipirų;
  • 150 g tarkuoto sūrio.
 Virtiniams paruošiame plikytą tešlą: puode užkaičiame pieną, sudedame sviestą, pasūdome, pagardiname pipirais. Kai užvirs, suberiame miltus, primažiname kaitrą iki minimalios ir intensyviai maišome mediniu šaukštu, kol tešla sulips į vieną gumulą ir nebelips prie puodo sienelių. Tuomet perdedame tešlą į dubenį, leidžiame kelias minutes pastovėti ir po vieną mušame kiaušinius (po kiekvieno tešlą gerai išmaišome iki vientisos masės). Į tešlą sudedame maltą vištieną, gerai išmaišome ir padedame į šaldytuvą bent valandai, kad gerai atvėstų.
  Kol tešla vėsta, paruošiame padažą: svogūnus supjaustome smulkiais kubeliais, keptuvėje ištirpiname sviestą ir apkepiname svogūnus iki geltonumo. Supilame vyną, vištienos sultinį ir verdame ant silpnos kaitros apie 20 minučių arba kol skysčio sumažės maždaug per pusę. Tuomet maišydami supilame grietinėlę, paverdame dar kelias minutes, įmaišome garstyčias, nukeliame nuo ugnies, pasūdome ir pagardiname pipirais.
   Atvėsusią tešlą išverčiame ant miltais pabarstyto stalo, šaukštu pakabiname gabaliuką tešlos ir miltuotais delnais formuojame pailgą kukulį, šiek tike primenantį mažą cepeliną. Kukulius dalimis dedame į puodą su verdančiu vandeniu ir verdame ant vidutinės kaitros, kol jie iškils į paviršių. Tuomet išgriebiame ir dedame į apkepo formą. Ant visų išvirtų ir į kepimo indą sudėtų kukulių pilame padažą, pabarstome tarkuotu sūriu,  ir kepame iki 220 laispnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 10 minučių arba kol sūris išsilydys ir ims lengvai rusti.
   Valgome su garintomis daržovėmis.


Šaltinis: knyga "Prancūzijos virtuvė".

Komentarai