Steikas


Reikės:
  • brandintos jautienos išpjovos (1 steikui - 300 - 400 g);
  • aliejaus;
  • druskos, pipirų.
 
  Jautieną išpjovą supjaustome maždaug per 2 - 2,5 pirštų storio (apie 4 cm ir jokiu būdu ne mažesniais kaip 2,5 cm) gabaliukais ir aptepame juos aliejumi. Paliekame pastovėti apie 30 minučių, o jeigu iki tol mėsa buvo šaldytuve - pora valandų, kad mėsa prieš kepant būtų kambario temperatūros.
   Įkaitiname ketaus keptuvę ant maksimalios kaitros (galime įpilti šiek tiek aliejaus), tuomet į ją dedame mėsą ir kepame kaitros nemažindami. Kepame po 2 - 3 - 4 minutes iš abiejų pusių, priklausomai nuo to, ar norime mažai, labiau ar visiškai iškepusio steiko. Vartyti nereikia, badyti negalima, apverčiame su žnyplėmis ir jokiu būdu ne su šakute pasmeigiant. Baigę kepti mėsą pabarstome druska ir šviežiai maltais pipirais.
  Tuomet mėsą dedame į kepimo skardą ir į orkaitę, įkaitintą iki 220 laipsnių. Kepame 3 - 5 minutes. Kepimo laikas priklauso nuo to, kokio tipo steiką mėgstame. Jeigu turime termometrą, tuomet mėgstantiems mažiau iškepusį steiką reikėtų pasiekti 50 - 55 laipsnių, labiau iškepusius - 60 - 65, na, o labai iškepusius - 70 laipsnių temperatūrą.
  Jeigu nenorime dėti į orkaitę, galime baigti kepti toje pačioje ketaus keptuvėje, tik sumažiname kaitrą.
  Iškepusiam steikui leidžiame keletą minučių pailsėti šiltoje lėkštėje (labai iškepusį - 1 minutę, kitus - atitinkamai po 1 -2 minutes ilgiau).
  Jeigu mėgstame ir norime, galima ant jau iškepusio steiko uždėti griežinėlį sviesto su žolelėmis (arba pelėsiniu sūriu), kurį ruošiame taip: kambario temperatūros sviestą sumaišome su smulkiai kapotomis petražolėmis, įberiame druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, įpilame šiek tiek citrinos sulčių, viską gerai išmaišome ir suformuojame apie 2 cm skermens volelį, kurį suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą. Prieš patiekiant išimame iš šaldytuvo, išvyniojame ir supjaustome apie 1 cm storio rutuliukais, kuriuos ir uždedame ant steiko.





 

Komentarai

  1. Megstu kartais dideli steika sukirsti :D Bet niekad namie nedariau dar, atrodydavo siaubingai sudetinga. Dabar paskaiciau ir galvoju gal reik nusipirkt si savaitgali jautienos gabala :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Atrodytų, kaip ir nieko sudėtingo, netgi labai greita ir paprasta, bet vistiek kažkokia baimė, kad nesigaus išlieka :) Gal dėl to, kad pats gaminimo procesas prieštarauja visiems tradiciniams lietuviškų (ir turbūt ir nelietuviškų) patiekalų gaminimo metodams :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą