Paelija


Reikės:
  • 0,12 g šafrano;
  • 4 viščiuko šlaunelių;
  • 10 - 12 didelių išlukštentų, nuluptų krevečių;
  • 12 midijų;
  • 2,5 puodelio trumpagrūdžių ryžių;
  • 0,5 puodelio alyvuogių aliejaus;
  • 1 v. š. rūkytos paprikos miltelių;
  • chorizo dešros, nuluptos ir supjaustytos;
  • 3 skiltelių česnako;
  • 3 vidutinio dydžio pomidorų;
  • 1 vidutinio dydžio svogūno;
  • 7 puodelio vištienos sultinio;
  • 1 raudonosios paprikos;
  • 1  citrinos;
  • druskos, pipirų.
   Šafraną suberiame į 1/4 puodelį karšto vandens ir paliekame pastovėti 15 minučių.
  Vištieną ir krevetes pabarstome druska ir pipirais. Alyvuogių aliejų įkaitiname ant stiprios kaitros ir sudedame vištieną, krevetes ir susmulkintą chorizo dešrą. Kepame pamaišydami apie 5 minutes arba kol gražiai paruduos. Tuomet krevetes išimame, paliekame tik mėsą, sudedame susmulkintą papriką, nuluptus ir sutrintus arba smulkiai supjaustytus pomidorus, česnaką, svogūną ir verdame dažnai pamaišydami apie 6 minutes (arba kol svogūnai suminkštės). Supilame šafrano mišinį, sultinį ir sumažiname kaitrą.
  Suberiame ryžius, šaukštu išlyginame paviršių, kad jų sluoksnis būtų vienodo storio. Nemaišome, kol ryžiai sugers didžiąją dalį skysčio, tai užtruks apie 12 -15 minučių. Tuomet sudedame atidėtas krevetes ir moliuskus, kuriuos dedame vyrių puse į apačią. Vėl verdame nemaišydami kol moliuskai atsivers, o ryžiai sugers skystį ir bus "al dente" (apie 5 - 10 minučių). Kaitrą padidiname iki stiprios ir kaitiname 1 - 2 minutes, kad susiformuotų socarrat, t.y. pluta, kuri susiformuoja ant keptuvės dugno gaminant paellą. Nuimame keptuvę nuo viryklės, uždengiame folija ir paliekame pastovėti 5 minutes.
  Patiekiant pridedame skiltelėmis supjaustytos citrinos.


  Kadangi neturiu paelijai gaminti skirto specialaus indo, gaminau plačioje ketaus keptuvėje. Dešros dėjau 100 g, midijų ir krevečių šiek tiek daugiau negu recepte, todėl visai puikiai būtų buvę net ir be vištienos. Ryžių pakako šiek tiek mažiau, todėl ir sultinio reikėjo apie 350 - 400 ml.


Šaltinis: iamafoodblog.com

 
  

Komentarai